Padelregler – alla regler för padel

Padel är en racketsport som har blivit en av de mest populära sporterna i världen. Det är enkelt att förstå varför sporten har blivit så populär – det är roligt, enkelt att lära sig och kan spelas av människor i alla åldrar och nivåer. Men för att spela padel på rätt sätt är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för padelregler. Här är en omfattande guide för att förstå spelets olika regler.

Paderegler för spelare

Padel kan spelas som singel eller dubbel. I singelspel är banan densamma som i dubbel, men spelarna har bara varsin sida av banan att röra sig på. I dubbelspel är banan också densamma, men varje spelare har en partner och bollen måste studsa på marken minst en gång innan den slås tillbaka över nätet.

Padelregler för bollen

Padelbollen är en viktig del av spelet och skiljer sig från en tennisboll. Den är mindre och inte lika studsande som en tennisboll, vilket innebär att spelarna måste använda en annan teknik för att spela bollen. Padelbollen har en diameter på mellan 6,35 och 6,77 centimeter och väger mellan 56 och 59 gram.

Padelregler för serven

Serven är en av de viktigaste aspekterna av spelet. Serven måste ske underhand, och bollen måste studsa en gång på marken innan den slås över nätet. Serven måste slås från bakom serveringslinjen och får inte träffa nätet. Om bollen träffar nätet och landar i den korrekta servboxen är det en let och serven tas om.

Om serven landar i motståndarens servbox och träffas av en motspelare måste bollen studsa på marken en gång innan den slås tillbaka. Bollen får dock inte studsa på motspelarens sida av banan innan den slås tillbaka.

Padelregler för ”Let”

Om bollen träffar taket eller något annat objekt i hallen och studsar tillbaka på banan, kallas det för let. Om detta händer, måste poängen tas om och spelet fortsätter som vanligt.

Padelregler för poäng

I padel räknas poängen på ett annorlunda sätt än i tennis. Varje poäng räknas som ett och räknas uppåt i steg om fyra: 15, 30, 40 och game. Om ställningen är 40-40 kallas det för deuce, och det krävs ytterligare en poäng för att vinna game.

Om det är oavgjort i poäng, kallas det för lika eller 0-0. Detta betyder att ingen av spelarna har vunnit några poäng ännu i det aktuella game. Om en spelare har vunnit det första poänget, räknas poängen som 15-0, och om spelaren vinner nästa poäng räknas det som 30-0 och så vidare.

Padelregler för poängräkning

Poängräkningen i padel är liknande som i tennis, där spelaren eller laget som först vinner sex game vinner setet. För att vinna ett set måste en spelare eller ett lag vinna med minst två game. Om ställningen blir 6-6 i game spelas en tiebreak, där den första spelaren som når sju poäng med minst två poängs försprång vinner setet.

I ett tiebreak-värdssystem kan en match avgöras antingen genom att vinna två set eller tre set, beroende på vilket format som spelas.

Fram till 2021 var poängräkningen annorlunda där den spelare eller lag som först vann fyra game vann setet och om ställningen blev 3-3 spelades en tiebreak. Men internationella padelförbundet beslutade att anpassa poängräkningen till tennis, som var en mer etablerad racketsport.

Fem vanliga frågor och svar om regler för padel

Vad händer om bollen träffar taket eller någon annan del av banan innan den går över nätet?

Om bollen träffar taket eller någon annan del av banan innan den går över nätet, är det fortfarande i spel. Det är dock viktigt att notera att bollen inte får röra taket eller någon annan del av banan efter att den har studsat på marken.

Vilket är det lägsta antalet träffar som krävs för att vinna en poäng i padel?

För att vinna en poäng i padel måste bollen träffa marken på motståndarens sida av nätet och göra det utan att motståndarlaget lyckas returnera bollen. Detta kräver minst två träffar, en från varje lag, men det kan kräva fler träffar om bollen studsar tillbaka och fram mellan lagen.

Vad händer om bollen träffar en spelares kropp innan den studsar på marken?

Om bollen träffar en spelares kropp innan den studsar på marken, förlorar spelaren eller laget poängen. Detta kallas för en ”touch” och anses vara en regelbrott.

Får man röra nätet under spelets gång?

Nej, det är inte tillåtet att röra nätet under spelets gång. Om en spelare rör nätet med racketen eller kroppen medan bollen är i spel, förlorar spelaren eller laget poängen.

Kan man byta sida under spelets gång?

Ja, spelarna byter sida efter varje udda game, det vill säga när spelet har spelats sex gånger. Detta innebär att spelarna byter sida efter det första, tredje, femte, sjunde gamet, och så vidare.

Sammanfattningsvis finns det många regler att följa när det gäller padel, men de är liknande de för andra racketssporter. Det är viktigt att spelare respekterar reglerna för att upprätthålla en rättvis och säker spelupplevelse för alla. Att ha en god förståelse för reglerna kan också hjälpa spelare att förbättra sin taktik och strategi under matcherna. Genom att träna och spela med andra spelare på regelbunden basis kan padelspelare förbättra sin teknik och förståelse för reglerna samtidigt som de njuter av denna snabbt växande sport.